10 dôvodov prečo nejesť cukor
10
dôvodov prečo nejesť cukor!
Cukor je jed, cukor je novodobý tichý
zabijak. Ale! Je nesmierne dôležité rozlišovať, ktorý cukor zdraviu naozaj
škodí. Kým prírodný cukor prítomný napríklad aj v ovocí, zelenine či mede
dokáže organizmus človeka odbúrať pomerne ľahko, s chemicky modifikovanými
molekulami umelo vyrábaného - rafinovaného cukru musí zabojovať a veruže
dostáva aj poriadne zabrať. Tomuto cukru sa treba vyhnúť oblúkom.
Keď
cukor, tak prírodný zdroj
Najhorší zo všetkého je fakt, že
rafinovaný cukor je dnes súčasťou naozaj mnohých potravín a je čoraz ťažšie sa
mu vyhnúť. V záujme vlastného zdravia sa však umelému cukru treba vyhnúť a vyhľadávať skôr jeho
prírodné zdroje (ovocie, zelenina, plody, semená, mliečne výrobky –
samozrejme bez pridaného cukru, atď). Pozrite si 10 najdôležitejších dôvodov,
prečo odborníci rafinovaný cukor celkom zavrhli.
1.
Cukor naruší imunitný systém
Nadmerný prísun cukru poškodí bunky
natoľko, že biele krvinky nedokážu dostatočne fungovať a ničiť škodlivé
baktérie. Imunitný systém organizmu je potom čoraz slabší, telo postupne
stráca zásoby vitamínov, minerálov i vápniku a nedokáže sa brániť voči
infekciám a chorobám. Podľa odborníkov denná konzumácia 100 g bieleho cukru
znižuje odolnosť organizmu až o 40%!
2.
Cukor zvyšuje hladiny cholesterolu
Zvýšený cholesterol je hlavnou príčinou mnohých srdcových ochorení a viaceré štúdie potvrdili známy fakt, že práve cukor hladinu cholesterolu zvyšuje.
3.
Cukor spôsobuje ukladanie tuku
Rafinovaný cukor spomaľuje metabolizmus
a organizmus sa nie je schopný spracovať všetky prázdne kalórie, čo vedie k
postupnému ukladaniu tuku.
4.
Cukor môže za predčasné starnutie pokožky
Rafinovaný cukor naruší bunky v
krvnom obehu, následkom čoho príde k poškodeniu kolagénu a k predčasnému starnutiu
pokožky - strate elasticity a funkčnosti tkanív.
5.
Cukor spôsobuje zubný kaz
Po konzumácii cukru v ústach
zostávajú tzv. glykoproteíny, držia sa na zuboch i v medzizubných priestoroch,
vytvárajú plak a podporujú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.
6.
Cukor spôsobuje hyperaktivitu (ADHD)
Zvlášť u detí je rafinovaný cukor
mimoriadne nebezpečný, pretože konzumácia jeho nadmerného množstva stimuluje v
organizme zvýšenú produkciu adrenalínu, čo vyvoláva stav trvalej hyperaktivity,
neskôr už môže ísť o agresivitu a dekoncentráciu.
7.
Cukor zvyšuje riziko vzniku cukrovky
Konzumácia rafinovaného cukru nemusí
priamo spôsobiť cukrovku ,
ale určite zvyšuje jej riziko, ako aj riziko mnohých ďalších ochorení vrátane
srdcových a metabolických chorôb, obezity, prekyseleného organizmu ,
rôznych zápalov, atď.
8.
Cukor môže poškodiť obličky
Vysoká hladina cukru v krvi môže
narušiť štruktúru a funkciu krvných ciev,
čo môže narušiť filtračnú činnosť obličiek.
9.
Cukor spôsobuje migrény a bolesti hlavy
Práve prudké zmeny hladiny cukru môžu
byť spúšťačom migrény a bolesti hlavy celkovo.
10.
Cukor prehlbuje depresie a výkyvy nálad
Rafinovaný cukor má vplyv aj na psychiku človek,
pretože môže spomaliť alebo naopak zvýšiť tvorbu endorfínov ( tzv. hormóny
šťastia, ktoré sa uvoľňujú do mozgu a spôsobujú pocity šťastia a dobrej
nálady). Nie je preto ničím výnimočným, že cukor u človeka poľahky spôsobí
výkyvy nálad a prehĺbi depresie.
Comments
Post a Comment