10 dôvodov prečo nejesť cukor

 

10 dôvodov prečo nejesť cukor!



Cukor je jed, cukor je novodobý tichý zabijak. Ale! Je nesmierne dôležité rozlišovať, ktorý cukor zdraviu naozaj škodí. Kým prírodný cukor prítomný napríklad aj v ovocí, zelenine či mede dokáže organizmus človeka odbúrať pomerne ľahko, s chemicky modifikovanými molekulami umelo vyrábaného - rafinovaného cukru musí zabojovať a veruže dostáva aj poriadne zabrať. Tomuto cukru sa treba vyhnúť oblúkom.

Keď cukor, tak prírodný zdroj

Najhorší zo všetkého je fakt, že rafinovaný cukor je dnes súčasťou naozaj mnohých potravín a je čoraz ťažšie sa mu vyhnúť. V záujme vlastného zdravia sa však umelému cukru treba vyhnúť a vyhľadávať skôr jeho prírodné zdroje (ovocie, zelenina, plody, semená, mliečne výrobky –  samozrejme bez pridaného cukru, atď). Pozrite si 10 najdôležitejších dôvodov, prečo odborníci rafinovaný cukor celkom zavrhli.

1. Cukor naruší imunitný systém

Nadmerný prísun cukru poškodí bunky natoľko, že biele krvinky nedokážu dostatočne fungovať a ničiť škodlivé baktérie. Imunitný systém organizmu je potom čoraz slabší, telo postupne stráca zásoby vitamínov, minerálov i vápniku a nedokáže sa brániť voči infekciám a chorobám. Podľa odborníkov denná konzumácia 100 g bieleho cukru znižuje odolnosť organizmu až o 40%!

2. Cukor zvyšuje hladiny cholesterolu

Zvýšený cholesterol je hlavnou príčinou mnohých srdcových ochorení a viaceré štúdie potvrdili známy fakt, že práve cukor hladinu cholesterolu zvyšuje.

3. Cukor spôsobuje ukladanie tuku

Rafinovaný cukor spomaľuje metabolizmus a organizmus sa nie je schopný spracovať všetky prázdne kalórie, čo vedie k postupnému ukladaniu tuku. 

4. Cukor môže za predčasné starnutie pokožky

Rafinovaný cukor naruší bunky v krvnom obehu, následkom čoho príde k poškodeniu kolagénu a k predčasnému starnutiu pokožky - strate elasticity a funkčnosti tkanív.

5. Cukor spôsobuje zubný kaz

Po konzumácii cukru v ústach zostávajú tzv. glykoproteíny, držia sa na zuboch i v medzizubných priestoroch, vytvárajú plak a podporujú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.

6. Cukor spôsobuje hyperaktivitu (ADHD)

Zvlášť u detí je rafinovaný cukor mimoriadne nebezpečný, pretože konzumácia jeho nadmerného množstva stimuluje v organizme zvýšenú produkciu adrenalínu, čo vyvoláva stav trvalej  hyperaktivity, neskôr už môže ísť o agresivitu a dekoncentráciu.

7. Cukor zvyšuje riziko vzniku cukrovky

Konzumácia rafinovaného cukru nemusí priamo spôsobiť cukrovku , ale určite zvyšuje jej riziko, ako aj riziko mnohých ďalších ochorení vrátane srdcových a metabolických chorôb, obezity, prekyseleného organizmu , rôznych zápalov, atď.


8. Cukor môže poškodiť obličky

Vysoká hladina cukru v krvi môže narušiť štruktúru a funkciu krvných ciev, čo môže narušiť filtračnú  činnosť obličiek.

9. Cukor spôsobuje migrény a bolesti hlavy

Práve prudké zmeny hladiny cukru môžu byť spúšťačom migrény a bolesti hlavy celkovo.

10. Cukor prehlbuje depresie a výkyvy nálad

Rafinovaný cukor má vplyv aj na  psychiku človek, pretože môže spomaliť alebo naopak zvýšiť tvorbu endorfínov ( tzv. hormóny šťastia, ktoré sa uvoľňujú do mozgu a spôsobujú pocity šťastia a dobrej nálady). Nie je preto ničím výnimočným, že cukor u človeka poľahky spôsobí výkyvy nálad a prehĺbi depresie.

 

Comments

Popular posts from this blog

Zápal v tele a jeho dôsledky

Obezita nie je náhoda