Zápal v tele a jeho dôsledky

Zápal v tele a jeho dôsledky

Určite každý pozná a zažil zápal na svojom tele; napríklad zápal nechtu, zápal hrdla pri nádche, opuch na ruke pri uštipnutí komárom...Takéto zápaly vznikajú aj v našom tele ..len to nevidíme lebo nie je priesvitné, je tmavé, nesvieti sa tam ...len doň hádžeme potravu , spracujeme – ten proces nevidíme, niekedy cítime ťažobu po jedle ale  postupom času si na to zvykneme a prestaneme vnímať a časom sa žalúdok zväčšuje, zväčšuje, už nás neťaží, keď zjeme mastné, smažené, prepečené len ten apetít sa stále dvíha  a dvíha a nemáme dna .

Od malička nám naše bruško dáva signál, že prišlo niečo, čo ho podráždilo, zabolí a každá bolesť je vlastne zápal. Cez mlieko od maminy reaguje dieťa na potraviny. Príkladom môže byť trávenie strukoviny, stačí že si matka dá fazuľkovej polievky a nakoľko črievka dieťaťa nie sú vyvinuté a prispôsobené na jej strávenie , dieťa plače lebo ho to bolí. Postupne si črievka zvykajú na nové potraviny . Všetky mamy vieme ako sme postupne zaraďovali podľa pokynov sestier jednotlivé potraviny, zeleninu, ovocie, obiloviny, zemiaky, ryžu, mäso, vajíčko, mliečne produkty, strukoviny. Keď dospievame strácame postupne  citlivosť na preťaženie žalúdka a čriev...niekto viac a niekto menej dokáže vnímať odozvy metabolizmu. Každý pocit ťažoby po jedle je signálom – plnosti. Kto sa prejéda a fučí  a nevládze „dotlačiť“ posledné sústo si pravidelne zaťažuje a spôsobuje zápaly v tele pri každom jedle...

Zápal vzniká nie len pri prejedaní – znamená neodhadnutí množstva potrebného pre zasýtenie, ale aj pri jednotvárnej strave živočíšneho pôvodu, pri extrémnom prijímaní nezdravých trans mastných tukov, jedál s množstvom pridanej soli, či cukru, spracovaných jedlách, polotovaroch, pečených, grilovaných, vysmážaných jedlách.

Opakované zápaly spojené s nesprávnou výživou tela, žalúdka, čriev sa menia časom , bez toho, aby sme to postrehli na chronické zápaly tela a tie sa prejavujú  týmito chorobami : alergia, artritída, osteroporóza, srdcovo-cievne ochorenia ( arytmia, vysoký krvný tlak, ateroskleróza) astma, rakovina, cukrovka, ekzémy, psoriáza, infarkt, tráviace problémy-syndróm dráždivého čreva, demencie, Alzheimerová choroba, autoimunitné ochorenia, OBEZITA,  dna

No a čo?  veď na to sú lekári a dajú nám liek od bolesti. Áno, dajú, ale nevyliečia problém. Začneme brať liek napríklad na vysoký krvný tlak. Upraví sa to ..ale  platíme z vlastného vačku, časom sa dávka zvýši a pridruží ďalšia choroba. Okrem toho každý liek – chémia – poškodzuje sliznicu našich tráviacich orgánov, takže uhasí jedno a podnecuje oheň inde.

Kroky na odstránenie zápalu a liečbu čriev: 

1.Zistite , na ktoré potraviny ste alergickí alebo intolerantní

2. Odstráňte z dosahu  intolerantné potraviny a tie, ktoré zaťažujú črevá :slané jedlá, sladké vysoko kalorické jedlá, tučné jedlá, alkohol, obmedzte mliečne výrobky.

3. Znížte príjem toxínov a umelých chemikálii zo spracovaných potravín, polotovarov.

4. Podporte liečbu tráviaceho systému probiotikmi,  bylinami, klíčenými potravinami, fermentovanými , kvasenými potravinami – tie prispievajú  k rovnováhe dobrých a zlých baktérii v tele.

5. Jedzte potraviny , ktoré znižujú zápaly : kurkuma, zázvor, škorica, kajanské korenie,  zelený čaj, olivy, avokádo, semienka chia, všetky Omega 3 mastný kyseliny, ľanové semienka.

6. Obmedzte porcie !!!!!!!!!!!Jedzte častejšie a menej a čo najviac stravy bohatej na enzýmy : zelenina, ovocie. Najlepšia jednoduchá čistá zdravá strava.


 Tip na dobré čítanie : Kniha Zápal skrytý zabijak, David Frej.

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Obezita nie je náhoda