Zápal v tele a jeho dôsledky
Zápal v tele a jeho dôsledky
Určite každý pozná a zažil zápal na svojom tele; napríklad zápal
nechtu, zápal hrdla pri nádche, opuch na ruke pri uštipnutí komárom...Takéto
zápaly vznikajú aj v našom tele ..len to nevidíme lebo nie je priesvitné,
je tmavé, nesvieti sa tam ...len doň hádžeme potravu , spracujeme – ten proces
nevidíme, niekedy cítime ťažobu po jedle ale
postupom času si na to zvykneme a prestaneme vnímať a časom sa
žalúdok zväčšuje, zväčšuje, už nás neťaží, keď zjeme mastné, smažené, prepečené
len ten apetít sa stále dvíha
a dvíha a nemáme dna .
Od malička nám naše bruško dáva signál, že prišlo niečo, čo ho podráždilo, zabolí a každá bolesť je vlastne zápal. Cez mlieko od maminy reaguje dieťa na potraviny. Príkladom môže byť trávenie strukoviny, stačí že si matka dá fazuľkovej polievky a nakoľko črievka dieťaťa nie sú vyvinuté a prispôsobené na jej strávenie , dieťa plače lebo ho to bolí. Postupne si črievka zvykajú na nové potraviny . Všetky mamy vieme ako sme postupne zaraďovali podľa pokynov sestier jednotlivé potraviny, zeleninu, ovocie, obiloviny, zemiaky, ryžu, mäso, vajíčko, mliečne produkty, strukoviny. Keď dospievame strácame postupne citlivosť na preťaženie žalúdka a čriev...niekto viac a niekto menej dokáže vnímať odozvy metabolizmu. Každý pocit ťažoby po jedle je signálom – plnosti. Kto sa prejéda a fučí a nevládze „dotlačiť“ posledné sústo si pravidelne zaťažuje a spôsobuje zápaly v tele pri každom jedle...
Zápal vzniká nie len pri prejedaní – znamená neodhadnutí množstva potrebného pre zasýtenie, ale aj pri jednotvárnej strave živočíšneho pôvodu, pri extrémnom prijímaní nezdravých trans mastných tukov, jedál s množstvom pridanej soli, či cukru, spracovaných jedlách, polotovaroch, pečených, grilovaných, vysmážaných jedlách.
Opakované zápaly spojené s nesprávnou výživou tela, žalúdka, čriev sa menia časom , bez toho, aby sme to postrehli na chronické zápaly tela a tie sa prejavujú týmito chorobami : alergia, artritída, osteroporóza, srdcovo-cievne ochorenia ( arytmia, vysoký krvný tlak, ateroskleróza) astma, rakovina, cukrovka, ekzémy, psoriáza, infarkt, tráviace problémy-syndróm dráždivého čreva, demencie, Alzheimerová choroba, autoimunitné ochorenia, OBEZITA, dna
No a čo? veď na to sú lekári a dajú nám liek od bolesti. Áno, dajú, ale nevyliečia problém. Začneme brať liek napríklad na vysoký krvný tlak. Upraví sa to ..ale platíme z vlastného vačku, časom sa dávka zvýši a pridruží ďalšia choroba. Okrem toho každý liek – chémia – poškodzuje sliznicu našich tráviacich orgánov, takže uhasí jedno a podnecuje oheň inde.
Kroky na odstránenie
zápalu a liečbu čriev:
1.Zistite , na
ktoré potraviny ste alergickí alebo intolerantní
2. Odstráňte
z dosahu intolerantné potraviny a tie,
ktoré zaťažujú črevá :slané jedlá, sladké vysoko kalorické jedlá, tučné jedlá,
alkohol, obmedzte mliečne výrobky.
3. Znížte príjem
toxínov a umelých chemikálii zo spracovaných potravín, polotovarov.
4. Podporte
liečbu tráviaceho systému probiotikmi,
bylinami, klíčenými potravinami, fermentovanými , kvasenými potravinami –
tie prispievajú k rovnováhe dobrých
a zlých baktérii v tele.
5. Jedzte
potraviny , ktoré znižujú zápaly : kurkuma, zázvor, škorica, kajanské
korenie, zelený čaj, olivy, avokádo,
semienka chia, všetky Omega 3 mastný kyseliny, ľanové semienka.
6. Obmedzte
porcie !!!!!!!!!!!Jedzte častejšie a menej a čo najviac stravy
bohatej na enzýmy : zelenina, ovocie. Najlepšia jednoduchá čistá zdravá strava.
Tip na dobré čítanie : Kniha Zápal skrytý zabijak, David Frej.
Comments
Post a Comment